Ge ut en egen bok
Något som många människor drömmer om är att ge ut sin egen bok. Det sägs att ungefär en av tre svenskar någon gång har funderat på att göra en bok av en berättelse de bär med sig. Det behöver inte nödvändigtvis vara en roman. Det kan vara en fotobok, en självbiografisk berättelse om egna erfarenheter eller en fantasybok.
Skrivande får många att må bättre. Dessutom är det en populär hobby både bland stora och små. Men oavsett hur duktig någon är så är det svårt att ge ut en bok genom ett bokförlag. Många kända författare blev nekade tiotals gånger innan de fick något utgivet. Dessutom kan det vara svårt att få napp om du har skrivit något som tillhör en ganska smal nisch.
Men idag kan faktiskt vem som helst ge ut en bok. Tack vare internet och tjänster där du kan ge ut egna böcker har det blivit oerhört enkelt att nå ut med egna verk. Inte bara som e-bok men även som tryckt bok eller till och med ljudbok.
Hur mycket kostar det att göra en bok?
Det behöver inte bli dyrt att ge ut en egen bok. Det beror på hur mycket arbete du själv är redo att lägga ner. Att enbart ge ut en bok i elektronisk form kostar oftast ingenting alls. Om du däremot vill ha tryckta exemplar i pocketformat kostar det lite, ungefär 20 kronor per bok. Vill du har inbundna böcker kostar det mer.
Dessutom måste du tänka på att det tillkommer kostnader för design av omslaget, om du inte gör det själv. Sedan måste boken marknadsföras, något som också kan kosta en hel del. Om du har stark tro och verkligen kan övertala folk att din bok kommer bli bra så kan du ansöka om investering eller bidrag.
Hur mycket du kan tjäna på din bok beror helt och hållet på hur mycket pengar du säljer den för och hur många som köper den. Om du bara säljer e-böcker har du knappt haft några utgifter, så varje såld bok är en ren inkomst.
Marknadsföring
Det viktigaste när din bok är färdig är att göra människor medvetna om att den finns. Om den inte syns så finns den inte. Människor måste kunna hitta den när de söker på ämnet på internet, och det måste finnas information om var de kan köpa din bok.
För många kanske familj och vänner är den målgrupp de börjar med, men det finns bättre vägar att ta. Marknadsföring på sociala medier är perfekt att börja med, eftersom du kan nå tiotusentals människor som är intresserade av det boken handlar om relativt enkelt.
Skapa dessutom en sida på Facebook för din bok. För varje person som gillar sidan sprids information om din bok vidare till fler och fler människor. Dela med dig av information, tankar kring skrivprocessen, korta stycken ur boken eller något annat du tror kan intressera potentiella köpare på sidan.
Gör även en hemsida för din bok, där du beskriver kortfattat vad den handlar om. Inkludera ett avsnitt som talar om vem du är och information om var läsaren kan köpa din bok. Genom att jobba hårt på marknadsföringen kan du till och med få bokaffärer att köpa in din bok. Ingen författardröm är för stor, och ingenting är omöjligt.
Punktlista vad du behöver tänka på innan du ger ut din bok – 5 tips:
Nedan är 5 olika tips du kan ta hänsyn till, dessa är några få exempel:
- Manuskriptets kvalitet: Se till att ditt manuskript är så bra som möjligt innan du ger ut det. Detta inkluderar grundlig redigering och korrekturläsning för att säkerställa att texten är felfri och flyter bra.
- Målgrupp: Identifiera och förstå din målgrupp. Vem skriver du för? Vilka intressen har de? Detta hjälper dig att rikta in din marknadsföring och anpassa bokens innehåll så att det träffar rätt.
- Utgivningsformat: Bestäm vilka format du vill publicera din bok i. Det kan inkludera tryckt form, e-bok, eller ljudbok. Varje format har sina egna för- och nackdelar och kan kräva olika typer av förberedelser.
- Distribution: Fundera på hur du vill distribuera din bok. Vill du samarbeta med ett traditionellt förlag, eller planerar du att självpublicera? Varje alternativ har sina egna fördelar, och valet kan påverka både din ekonomi och din kontroll över den kreativa processen.
- Marknadsföring och försäljning: Utarbeta en marknadsföringsplan. Hur ska du nå ut till läsare och övertyga dem att köpa din bok? Tänk på olika strategier som sociala medier, bokmässor, recensioner, och kanske till och med boksigneringar.